Mindig féltem a házi sütemények készítésétől mert az a sok precíz mérés,a pontos hőfok és ne felejtsük el az állagot se, mert ezek mind fontosak amikor sütit készítünk. Na de ma már bátran mocskolom össze a kezem egy kis tészta gyúrással.
Ez egy tuti recept amit már sokszor elkészítettem és mindig egy finom omlós linzer lesz belőle. Kötényt fel, süssél te is linzert :)
Hozzávalók: (kb 30 db lesz)
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 cs. vaniliás cukor
- 0.5 citrom reszert héja
- 1 tk sütőpor
- 15 dkg lekvár - ízlés szerint
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat - liszt, porcukor, vaniliás cukor, sütőpor és citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat, majd jöhet a tojássárgája és azt is beledolgozzuk. A tésztát cipó alakura formázzuk, fóliába csomagoljuk és 1 órára hütőbe tesszük pihenni, de akár 1 éjszakára is maradhat.
Pihenés után a tésztát lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságura nyújtjuk, formázzuk majd sütőpapíros tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük. Miután kihült lekvárral "összeragasztjuk"és megszorjuk egy kis vaniliás porcukorral.
Tipp: a linzer karikát amelyik a felső lesz (a lyukas) megkenhetitek tojássárgájával majd megszórhatjátok apróra vágott mogyoróval, dióval vagy mandulával.