Ünnepi időszakban legyen az Húsvét vagy Karácsony, a háziasszonyok nagy előszeretettel sütnek kalácsot. Legyen az mákos, dios vagy vaníliás, mindenki szereti valamelyiket.
Én most egy olyan receptet hoztam ami nem csak finom, de mutatós is - Nutellás virág kalács.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 300 ml tej
- 200 g Nutella
- 50 g vaj - szobahőmérsékletű
- 10 g szárított élesztő
- 2 k porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 vanília eszenc
- csipet só
- 1 tojás a kenéshez
Előszőr felfuttatjuk az élesztőt 100 ml langyos tejben és 2 kanál lisztben, majd a maradék liszthez adjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. Jól összegyúrjuk, letakarjuk alufóliával és hagyjuk kelni 1 órát, hogy megduplázodjon a mérete.
Miután megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk egyenlő karikára. Vehetünk segítségűl egy pizza tepsit, hogy egyformák legyenek a darabok. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük az első lapot, megkenjük Nutellával és jön rá a következő lap, amit szintén megkenünk csoki krémmel és folytatjuk a többi réteggel is.
Miután a rétegzés kész akkor jön a formázás. Veszünk egy poharat és a kalács közepére tesszük, majd egy éles késsel bevagdossuk egyenletesen. Használjuk a "felező" trükköt. Elöbb két részre osztjuk, de ügyelve hogy csak a pohárig vágjuk, majd a felét megint felezzük és így tovább.
Miután végeztünk a bevágással akkor elkezdjük a csavarást. Fogunk 2 darabot és ellenkező irányba tekerjük és végig megyünk így az egészen. Miután ezzel végeztünk akkor kettessével a darabok szélét összenyomkodjuk. Pihentetjük még 15 percet, hogy egy kicsit még keljen.
Végezetűl megkenjük a tetejét felvert tojással és betesszük a sütőbe 175 fokra 30 percig.
Remélem nektek is megérte a fáradtság és nagy sikeretek lesz vele.
Jó étvágyat!
Noémi