Amikor a barátok/család összeül az egyik olyan dolog ami szinte sosem hiányzik, az a sós ropi. Lehet az chips, perec, de ha van egy kis időnk akkor érdemes saját magunk megsütni a vendégváró sör-/borkorcsolyát. A házi ropi nem csak hogy finomabb, de még a vendégeink is elkényeztetve érzik magukat.
Azért szeretem ezt a receptet mert kevés hozzávaló kell és könnyen, gyorsan elkészíthető. Mellesleg még sokáig is eláll. Nem csak vendégvárónak felel meg, hanem egy hosszú útra nasiként.
Hozzávalók:
- 32 dkg fehér finomliszt
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 1-2 tk só
- 25 - 30 dkg reszelt sajt
- 5 ek krémsajt vagy tejföl
- 1 tojás és szezámmag - a tetejére
A folyamat nagy egyszerű, minden összevalót összegyúrunk. Addig kell gyúrni amíg sima nem lesz a tésztánk. Egy lágy, de nyújtható állagot kell kapjunk. Végűl egy jól kilisztezett deszkán, kb 0.5 cm vastagra nyújtjuk. Próbáljuk meg téglalap alakura formázni, de ha nem sikerül sebaj, nekem se sikerűlt, akkor majd egy kés vagy én például a pizza szeletelő segitségével levágtam a széleit, hogy egyenletes formája legyen.
Amikor megvan a téglalap formánk akkor vékony csíkokat vágunk. A megmaradt tészta darabokat összegyúrjuk és az elöbbi folyamatot megismételjük. A rudakat egy sütőpapíros tepsíre helyezzük, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, alsó-felső sütésen kb 15 perc alatt készresütjük.
Jó sütögetést kiskukták! :)
Noémi