Coca-Cola teszt
2019. július 31. írta: Gasztrotúra

Coca-Cola teszt

Mielőtt bárki is megkérdőjelezné, igen- tudom, hogy a Cola káros, egészségtelen, de egyszerűen szeretem és jólesik. Nagyon sokan fogyasztják, és a titok szerintem a mennyiség. Nem szabad túlzásba vinni!

img_20190714_211431.JPG

Amit a Colá-ról általánosságban tudni kell az az, hogy 1884-ben John Stith Pemberton gyógyszerész készített egy borból és kokainból álló italt, egy cocawine-t. Egy év múlva Atlantában alkoholtilalmat vezettek be, ezért kidolgozta az alkoholmentes változatot. Az új italt először 1886 május 8-án adták el mint gyógyhatású készitmény. Amerikában úgy vélték, hogy a szénsavas italok használnak az egészségnek. Olyan betegségek gyógyításában segít mint morfinizmus, emésztési zavarok, neuraszténia, migrének és impotencia.

  • 1888-ban három különböző cég gyártott Coca-Colát
  • 1894-ben árultak először üveges változatban
  • 1955-ben pedig megjelent a dobozos Coca-Cola

cc-bottles_10.jpg

Az italnak azért adták a Coca-Cola nevet, mert az eredeti recept élénkítőszerként tartalmazott dél-amerikai kokalevél-kivonatot, amelyből a kokain is származik. Ízesítőnek a recept kóladiót használt, amelyből az ital koffeintartalma is származott. 1904 után friss kokalevelek helyett a Coca-Cola már kokainkivonás utáni leveleket használt, és a kokainszint elhanyagolhatóvá vált.

1280px-coca-cola_logo_svg.png

A híres Coca-Cola logót John Pemberton könyvelője, Frank Mason Robinson tervezte 1885-ben.  A nevét is Robinson találta ki, mint ahogy a logó jellegzetes, írott betűs formáját is. A kólásüveg egyedi formáját Earl R. Dean üvegtervező dolgozta ki 1915-ben, miután a Coca-Cola Company versenyt írt ki a palackozóüzemek között egy olyan üvegre, amelynek segítségével a Coca-Cola ránézésre is más lesz, mint a többi ital.

Többféle ízű Coca-Cola kapható. A leggyakoribb ízvariáns a csökkentett energiatartalmú Coca-Cola Light (Diet Coke), de létezik cukor- és koffeinmentes változat (Diet Coke Caffeine-Free), cseresznyés ízesítésű (Cherry Coke), vaníliás ízesítésű (Vanilla Coke) valamint citrom-, lime- és kávéízű változat is. Én is kipróbáltam néhány változatát, de nekem csak az eredeti változat ízlik. És szerintem a konkurens-, a Pepsi citromos változata sokkal jobb mint a Coca-Cola lime-os változata.

coca-cola-7.jpg

Belegondolt már valaki abba, hogy miért esik olyan jól a Cola amikor zsíros kaját vagy fast food-ot  eszünk? Legyen az otthon készített étel vagy pizza, hamburger, gyros, stb. Amikor jól belaktál és érzed, hogy majd legurulsz a székről, de megiszol egy pohár hideg Colát és amelett, hogy nagyon jól esett segít az emésztésben. Ha segít az emésztésben, akkor talán mégse 100%-ban egészségtelen. 

Ami az élénkítés hatását illeti, szerintem ez személy függő. Van aki nem tud este Cola-t inni, mert az ébren tartja, nálam ez nem működik. De akinél beváll az ébrentartás, annál a cukor vagy a koffein tartalom miatt lenne? Érdekes...

download.jpg

A napokban megismertem és megkostóltam egy Coca-Cola utánzatot, a neve Fritz-Kola. Német eredetű, hasonló ízvilág de mégsem az igazi. És egy jó hír a vegetáriánusoknak, hogy vegán. Talán ezért is drágább mint a klasszikus.

 

Nagyon sok video van fent a neten ami azt bizonyítja, hogy mennyire káros, de mégis rengetegen fogyasztjuk. Nagyon jól esik a családi ebédnél, nagyon jó amikor valami sósat eszünk, ott van a baráti összejövetelekkor és ott van amikor mozizunk. Talán a társadalom tesz függővé?!

Végezetűl - próbáljunk meg kevesebbet inni a jó reklámok és a finom íz ellenére is. 

 Noémi

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztro-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr4214989008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása