Kedves olvasó,
Ha hajlamos vagy a függőségre akkor kérlek csak óvatosan bánj ezzel a receptel, mert függőséget okoz! Amikor megláttam ezt a receptet , pontosabban egy képet a sütiről, egyből megfogott és elhatároztam hogy másnap elkészítem. Nos ez a süti nem olcsó, nem is gyors, viszont isteni finom és ezt nem csak én mondom, hanem a párom - aki nem édes szájú, a kolegák - akik kritikusok, illetve a család. Igen, 1 tortából ennyi ember evett. Sajnos repeta nem jutott, de mindenki megkostolta.
Ez a desszert azért szuper még, mert nem kell sütni :) ezért nyáron is élvezetes elkészíteni. Remélem a hosszú leírás nem rettentett el attól, hogy te is elkészítsd, mert hidd el megéri és szerintem tökéletesen megfelel akár szülinapi tortának is.
Hozzávalók az alaphoz:
A tepsi 20x20 cm és olyan aminek az oldala lecsatolható, illetve akinek van kicsi kerek formálya (9cm átmérős) abból 8 darab kell.
- 120 g vaj
- 24 g kakaó
- 1 tojás
- 52 g méz
- 80 g kókuszreszelék
- 60 g mandula
- 180 g keksz darálva (gluténmentes)
Hozzávalók a krémhez:
- 8 db tojássárga
- 112 g cukor
- 60 g étkezési keményítő
- 580 g tej
- 48 g vaj
- vanilia eszenc
Hozzávalók a tetejére:
- 92 g tejcsoki
- 80 g étcsoki
- 140 g tejszinhab
Előszőr az alapot készítjük el. A vajat alacsony lángon megolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport és a felvert tojást és gyors mozdulatokkal összekeverjük. Ne aggodjunk hogy ha kicsit a tojás összeugrik, keverjük tovább csomómentesre. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a darált kekszet, a kókuszreszeléket, mézet és a darált mandulát. Ezt az egészet jól összedolgozzuk és a tepsi aljára tesszük, azaz nyomkodjuk egyenletesre. Mikor kész, betesszük pihenni a hűtőbe amíg a krém elkészűl.
Jöhet a finom vaníliakrém - a keményítőt kikeverjük a cukorral és a tojással. A tejet felforraljuk a vaniliával majd folyamatos kevergetés mellett a tojásos keverékhez öntjük. Visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett szépen besűrűsítjük. Ha már kellő sűrű az állaga akkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és simára keverjük. Kivesszük a hűtőből a kókuszos, kekszes masszát és ráöntjük, elegyengetjük hogy egyenletes legyen, majd visszatesszük a hűtőbe pár órára.
Mikor már kellőképpen megdermedt a krém akkor jöhet a csoki ganache - a tejszint forrpontig melegítjük és rátöltjük az apróra tördelt csokikra. Hagyjuk állni pár percet, majd simára keverjük és a megdermedt vaníliakrémre öntjük. Újra behűtjük. 1 óra pihenés után már fogyasztható is.
Amit én még hozzátennék a recepthez az a meggy, mert ad neki egy savanykás ízt és én nagyon szeretem amikor a savanyú és édes íz keveredik, illetve a tetejére csak étcsokoládét használnék. Legközelebb így készítem el.
Várom a visszajelzést, illetve akinek kérdése van az megtalál a facebook-on: www.facebook.com/gasztrotura
PusziPacsi mindenkinek!