Ismét csülköt készítettem, ahogy már említettem mi nagyon szeretjük. Ezuttal egészben sütöttem meg.
- 2 kg csülök (hátsó)
- 1 tk só
- 0.5 fej fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 db babérlevél
- 2 db leveskocka (húsleves)
- 1 tk köménymag
- 2.5 dl sör
Elkészítés:
- A húst alaposan megmossuk és megtisztítjuk. Én füstölt csülköt használtam.
- Nagy fazékban a sóból, borsból, fokhagymából, babérlevélből és a köményből páclevet készítünk annyi vizzel, ami ellepi a csülköt. Ebben 1-2 napot állni hagyjuk, de ha nem tudunk ennyit várni, akkor néhány óra is elég.
- A leveskocka hozzáadásával és víz pótlásával és víz potlásával a páclében lévő csülkök feltesszük 2-3 órát főni lassú tüzön.
- Az előfőzött csülköt zsírozott tepsire tesszük és sütőben kezdjük sütni jó 1 órán keresztül 200 fokon. Fél óra elteltével megkenegetjük sörrel, és 15 percenként újra megkenjük. Ettől lesz szép fényes és ropogos a bőre. Az utolsó 10 percre növeljük a hőfokot 250 fokra.
Tipp:
- Én krumplit tettem a hús köré, hogy egyszerre süljön meg. A krumplit, meghámozzuk, nagyobb darabokba vágjuk. 1 kg krumplihoz kb 4 ek olvasztott sertészsírt adok, sózom, borsozom, és megszórom 2 tk oregánoval. Ezt jól összekeverem és a hús köré rakom.