Nanaimo szelet
2018. október 22. írta: Gasztrotúra

Nanaimo szelet

Kedves olvasó,

Ha hajlamos vagy a függőségre akkor kérlek csak óvatosan bánj ezzel a receptel, mert függőséget okoz! Amikor megláttam ezt a receptet , pontosabban egy képet a sütiről, egyből megfogott és elhatároztam hogy másnap elkészítem. Nos ez a süti nem olcsó, nem is gyors, viszont isteni finom és ezt nem csak én mondom, hanem a párom - aki nem édes szájú, a kolegák - akik kritikusok, illetve a család. Igen, 1 tortából ennyi ember evett. Sajnos repeta nem jutott, de mindenki megkostolta.

Ez a desszert azért szuper még, mert nem kell sütni :) ezért nyáron is élvezetes elkészíteni. Remélem a hosszú leírás nem rettentett el attól, hogy te is elkészítsd, mert hidd el megéri és szerintem tökéletesen megfelel akár szülinapi tortának is.

nanaimo.jpg

Hozzávalók az alaphoz: 

A tepsi 20x20 cm és olyan aminek az oldala lecsatolható, illetve akinek van kicsi kerek formálya (9cm átmérős) abból 8 darab kell.

  • 120 g vaj
  • 24 g kakaó
  • 1 tojás
  • 52 g méz
  • 80 g kókuszreszelék
  • 60 g mandula
  • 180 g keksz darálva (gluténmentes)

Hozzávalók a krémhez:

  • 8 db tojássárga
  • 112 g cukor
  • 60 g étkezési keményítő
  • 580 g tej
  • 48 g vaj
  • vanilia eszenc

Hozzávalók a tetejére:

  • 92 g tejcsoki
  • 80 g étcsoki
  • 140 g tejszinhab

Előszőr az alapot készítjük el. A vajat alacsony lángon megolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport és a felvert tojást és gyors mozdulatokkal összekeverjük. Ne aggodjunk hogy ha kicsit a tojás összeugrik, keverjük tovább csomómentesre. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a darált kekszet, a kókuszreszeléket, mézet és a darált mandulát. Ezt az egészet jól összedolgozzuk és a tepsi aljára tesszük, azaz nyomkodjuk egyenletesre. Mikor kész, betesszük pihenni a hűtőbe amíg a krém elkészűl.

Jöhet a finom vaníliakrém - a keményítőt kikeverjük a cukorral és a tojással. A tejet felforraljuk a vaniliával majd folyamatos kevergetés mellett a tojásos keverékhez öntjük. Visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett szépen besűrűsítjük. Ha már kellő sűrű az állaga akkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és simára keverjük. Kivesszük a hűtőből a kókuszos, kekszes masszát és ráöntjük, elegyengetjük hogy egyenletes legyen, majd visszatesszük a hűtőbe pár órára.

Mikor már kellőképpen megdermedt a krém akkor jöhet a csoki ganache - a tejszint forrpontig melegítjük és rátöltjük az apróra tördelt csokikra. Hagyjuk állni pár percet, majd simára keverjük és a megdermedt vaníliakrémre öntjük. Újra behűtjük. 1 óra pihenés után már fogyasztható is.

Amit én még hozzátennék a recepthez az a meggy, mert ad neki egy savanykás ízt és én nagyon szeretem amikor a savanyú és édes íz keveredik, illetve a tetejére csak étcsokoládét használnék. Legközelebb így készítem el.

Várom a visszajelzést, illetve akinek kérdése van az megtalál a facebook-on: www.facebook.com/gasztrotura

PusziPacsi mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztro-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr5514316449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.