Napok óta kívánom a Lasagnat, még eddig nem készítettem, ezért sok receptet olvastam, hogy megértsem az elkészítésének titkát. Elég sok "vita" van arról, hogy a tészta lapokat meg kell elötte főzni vagy sem. Nos én arra a következtetésre jutottam, hogy ha száraz tésztát használunk akkor jobb ha pár percre egy fővésben lévő vizbe tesszük, ha pedig mi készítjük hozzá a lapokat frissen akkor nem szükséges.
A reggel (inkább mondjuk, hogy késő reggel) kimentem a boltba, megvettem a hozzávalókat és nekiláttam.
Hozzávalók 4 főre:
- 30 dkg reszelt sajt
- 50 dkg vegyes darált hús
- 10 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dkg sűrített paradicsom
- 5 dl tej
- 1 dk murok
- 1 db petrezselyem
- 1 kisebb fej hagyma
- só, bors
- 1 tk olasz fűszerkeverék
- olaj
Elkészítés:
A murkot, a petrezselyemgyökeret és a hagymát miután megtakarítottuk berakjuk egy apríto gépbe, de ha nincs akkor nagyon apróra vágjuk. Az így kapott masszát az olajon medínszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Megfűszerezzük sóval, borsóval és az olasz fűszerkeverékkel, beletesszük a sűrített paradicsomot, jól összekeverjük, adunk még hozzá 3 dl vizet és lassú tüzön hagyjuk főni.
A besamel mártáshoz megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, majd szép lassan hozzáadjuk a tejet, addig kevergetjük amíg a mártás besűrűsödik. Ízesíthetjük egy kis sóval és borsóval.
Jöhet az összerakás - egy edényt kivajazunk, az aljára tésztalapokat teszünk, erre jön a besamel szósz, utána a bolognai hús, reszelt sajt, végűl megint tészta. Ezt a sorrendet addíg követjük amíg elfogy a hozzávaló, de ügyeljünk arra hogy a tetejére lap kerüljön amit besamelszósszal kenünk meg és megszórunk sajtal. Végül előmelegített sütőbe tesszük 180 fokra 50 percig.
Ahogy az olaszok mondjak, Buon Appetito! - Jó étvágyat!