Lasagna
2018. október 20. írta: Gasztrotúra

Lasagna

Napok óta kívánom a Lasagnat, még eddig nem készítettem, ezért sok receptet olvastam, hogy megértsem az elkészítésének titkát. Elég sok "vita" van arról, hogy a tészta lapokat meg kell elötte főzni vagy sem. Nos én arra a következtetésre jutottam, hogy ha száraz tésztát használunk akkor jobb ha pár percre egy fővésben lévő vizbe tesszük, ha pedig mi készítjük hozzá a lapokat frissen akkor nem szükséges. 

img_20181020_161158.jpg

A reggel (inkább mondjuk, hogy késő reggel)  kimentem a boltba, megvettem a hozzávalókat és nekiláttam.

Hozzávalók 4 főre:img_20181020_144001.jpg

  • 30 dkg reszelt sajt
  • 50 dkg vegyes darált hús
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg sűrített paradicsom
  • 5 dl tej
  • 1 dk murok
  • 1 db petrezselyem
  • 1 kisebb fej hagyma
  • só, bors
  • 1 tk olasz fűszerkeverék
  • olaj

Elkészítés:

A murkot, a petrezselyemgyökeret és a hagymát miután megtakarítottuk berakjuk egy apríto gépbe, de ha nincs akkor nagyon apróra vágjuk. Az így kapott masszát az olajon medínszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Megfűszerezzük sóval, borsóval és az olasz fűszerkeverékkel, beletesszük a sűrített paradicsomot, jól összekeverjük, adunk még hozzá 3 dl vizet és lassú tüzön hagyjuk főni.

A besamel mártáshoz megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, majd szép lassan hozzáadjuk a tejet, addig kevergetjük amíg a mártás besűrűsödik. Ízesíthetjük egy kis sóval és borsóval.

Jöhet az összerakás - egy edényt kivajazunk, az aljára tésztalapokat teszünk, erre jön a besamel szósz, utána a bolognai hús, reszelt sajt, végűl megint tészta. Ezt a sorrendet addíg követjük amíg elfogy a hozzávaló, de ügyeljünk arra hogy a tetejére lap kerüljön amit besamelszósszal kenünk meg és megszórunk sajtal. Végül előmelegített sütőbe tesszük 180 fokra 50 percig. 

Ahogy az olaszok mondjak, Buon Appetito! - Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztro-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr4614312411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.