Csülők!!! Nagyon szeretjük :) Azt hiszem ez az eggyik olyan része a disznónak, amit nagyon szeretünk.és otthon is könnyen elkészíthető. Ezt a receptet lehet a sovány (sonka) részből és a csontos, kövéres csülökből eggyaránt elkészíteni. Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 kg füstölt sertéscsülök
- krumpli - személyenként 2 db
- 1 hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- só, bors (szemes)
- fűszerpaprika
A megmosott csülköt előfözzük. Annyi vizet öntünk a húsra, hogy éppen ellepje, hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelet, borsot, 1 kisebb fej hagymát. Addig fözzük amíg a hús könnyen lejön a csontrol.
Miután megfött a csülök, kicsontozzuk, feldaraboljuk. A krumplit meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk, sozzuk, borsozzuk és kevés olajjal jól összekeverjük, majd egy tepsire tesszük. A feldarabolt csülköt ráhejezzük a krumplira és betesszük a sütőbe. Addig sütjuk, míg a krumpli kész nem lesz (kb. 1 óra). Időnként meglocsolhatjuk azzal a lével amiben a hús fött.
Tipp:
- volt amikor én nem tettem krumplira a húst, hanem csak egy kizsírozott tepsibe és egy kis vörösbort locsoltam rá és 20 - 30 percig pirítottam előmelegített sütőben.
- a recept csontos csülökkel van, de ízlés szerent lehet a csontnélkülit is venni, ez kicsit szárazabb
- a recept szerint olajat kell használni a krumplihoz, de én megolvasztottam 4 ek sertés zsírt, hozzáadtam sót,borsót, apróra vágott petrezselyemzöldet, bazsalikomot és fokhagymát. Majd ezzel a páccal forgattam össze a krumplit.
Jó étvágyat! :)